Onze showroom is zonder afspraak geopend.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 10.00 - 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 - 16.00 uur.


Wij vragen u wel de hierbij door de overheid gestelde richtlijnen te hanteren.

Meer informatie of voor het bestellen van onderdelen: Informatie showroom en openingstijden 

Alles over het verbrandingsproces van hout

Je haalt het maximale uit jouw product, wanneer je precies weet hoe alles werkt. Dit geldt ook voor het verbrandingsproces van hout. In de meest optimale situatie zal dit plaatsvinden  in vier fases. Wanneer deze allemaal worden doorlopen heb je de het hoogste rendement en de minste uitstoot.

Hieronder leggen we jou alle fases uit.

  1. De droogfase

Wanneer je een houtkachel aansteekt zal als eerste het aanwezige bocht in de blokken verdampen. Dit kost veel energie. Houtblokken moeten daarom een vochtpercentage van 12 tot 15% bevatten. Lager dan dit percentage zorgt ervoor dat blokken te snel verbranden. Is het percentage te hoog, dan kost het de kachel veel energie om al het water te verdampen. Dit gaat ten koste van het rendement.

  1. De ontbindingsfase

Wanneer het vocht verdampt is, begint de ontbindingsfase. De temperatuur in de verbrandingskamer wordt hoger en dan gaat het hout zich ontbinden in gassen. Tevens ontstaan er hierdoor verkoolde resten.

  1. De verbranding van gassen

Vervolgens zullen de vrijgekomen gassen zich verbinden met zuurstof. Vanaf nu zullen de gassen ontbranden en warmte geven. Dit is waar de vlammen hun intrede doen. Bij een optimale verbranding met een juiste hoeveelheid zuurstof krijg je een gele vlam te zien. Bij een onvolledige verbranding is de vlam meer oranje. Tevens blijft dan een deel van de vrijgekomen gassen onverbrand en deze gaan het kanaal in. Hierbinnen ontstaat roet.

  1. Verbranding van restgassen

Alle vrijgekomen gassen zijn verbrand. Er blijft alleen nog houtskool over. De vlammen kleuren blauw(er) en de stukken zullen gaan gloeien. Dit zal zo doorgaan totdat de houtskool is opgebrand en er een laagje as overblijft.

Wil je nog doorgaan met stoken? Dan is het verstandig om in fase 4 bij te vullen. Doe dat op het moment wanneer er geen vlammen meer zichtbaar zijn. Enkel de houtskool gloeit nog. Schuif de luchttoevoer helemaal open en leg de houtblokken op het overgebleven houtskool/as. De nog aanwezig warmte zorgt ervoor dat het verbrandingsproces opnieuw begint.

Een rendement van 100% is bijna niet haalbaar. Maar met de nieuwste haarden kom je wel degelijk in de buurt. Zo hebben sommige houtkachels een rendement van boven de 80% en komen pelletkachels zelfs uit in de 90%.

Klik op bovenstaande knop om al onze houtkachels te bekijken. Wilt u liever een rondleiding krijgen door onze showroom? Maakt u gerust een afsprak door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons op  0592 792 080